Srpski

/

Magyar

Pobeda Sombora na Memorijalnom turniru Andraš Kmec

U Dudovoj šumi u organizaciji Vaterpolo kluba Spartak održan je Prvi memorijalni turnir Andraš Kmec za dvanaestogodišnjake. Pobedu na turniru odneo je somborski Polet sa tri pobede ispred ekipa iz Bekeščabe, Spartaka i Đule. Somborci su najtežu utakmicu imali sa domaćinom Spartakom, kojeg su pobedili sa jednim golom razlike, dok su Bekeščabu pobedili sa četiri a Đulu sa dvanaest gola razlike. Predsednik Upravnog odbora Vaterpolo kluba Spartak, Gelert Gligor, izjavio je da memorijalni turnir kruna letnjeg rada sa decom.

Ovim turnirom želimo da iskažemo poštovanje i sećanje na Andraša Kmeca, koji je mnogo učinio za plivački i vaterpolo sport i koji je veoma bio vezan za decu koja su volela vaterpolo i aktivno se bavila njime. Kruna našeg letnjeg rada sa 11-12 godišnjacima je ovaj turnir. Poznato je da će u skorije vreme Vaterpolo klub Spartak da slavi 70 godišnjicu postojanja. U istoriji kluba nije postojao ovako težak period kao leto- jesen prošle godine, jer kako je poznato rad se nije odvijao u tom periodu. Klub je postojao, ali je doveden u veoma tešku situaciju kako finansijski tako i organizacijski. Novi Upravni odbor nije dozvolio da ime Spartaka nestane i sa njim stari vaterpolo klub te je u mart novo rukovođstvo počelo sa radom . Počeli smo sa troje dece, da bi danas na treninzima u bazenu bilo u proseku oko 29-30 dece. Cilj nam je da odomaćimo ženski vaterpolo pošto je već u prothodnim godinama bilo devojčica koje su trenirale u klubu ali nisu bile generacije koje bi proizišle i napravile karijeru u tom sportu. Znači veliki su nam zahtevi po pitanju odomaćenja ženskog vaterpola u Subotici znajući da u obližnjim opštinama aktivno živi ženski vaterpolo. U Senti već nekoliko godina ozbiljno se radi na afirmaciji devojčica i odlični su im rezultati na državnom nivou. Počeli smo od veoma teške situacije, o dva dana zavisilo je ime Vaterpolo kluba Spartaka u Agenciji za privredne registre. Ovaj sadašnji rad je u rukama ljudi koji vole vaterpolo i onih koji imaju filozofiju starih vaterpolista u ovom sportu, kojima je postojanje ovog kluba u srcu i duši. Rad kluba je počeo u veoma teškim okolnostima, a ni sada situacija na finansijskom planu nije zavidna ali mi osećamo da moramo da preduzmemo sve moguće kako ime ovog kluba nebi nestalo, kako rezultati i uspesi od više decenija nebi bili izbrisani, zaboravljeni. Zato ozbiljno treba da nastavimo sa radom, u odgovarajućim okolnostima da bi sačuvali ovu našu decu na koju možemo dalje da gradimo ovaj sport - rekao je Gelert Gligor.

Pehare je dodelio Živko Cvetićanin, predsednik Skupštine Vaterpolo saveza Srbije.

Rezultati: 1. kolo: Spartak- Đula 8:6, Bekeščaba-Polet 3:7, 2.kolo: Spartak-Bekeščaba 5:13, Polet- Đula 17:5. 3.kolo: Spartak-Polet: 4:5, Đula- Bekeščaba 6:21.

Rangiranje: 1. Polet 6, 2. Bekeščaba 4, 3. Spartak 2, 4. Đula 0 poena.